HELPROTESE I OVERKÆBEN

En helprotese i overkæben defineres, som en tandprotese, forlorne tænder eller kunstige tænder der erstatter alle de naturlige tænder (dine egne tænder) i overkæben. Helprotesen er lavet af akryl som basis (det lyserøde som ligner tandkød) samt akryltænder.

En helprotese i overkæben fastholdes via et vakuum, der skabes imellem de forlorne tænder/tandprotesen og gummen vha. spyttet i ganen.

Jo større gumme du har, jo bedre vil din helprotese i overkæben suge fast. Helprotesen dækker størstedelen ganen og gummen i overkæben, for at opnå den højeste stabilitet og sugeevne.​

Hvis du i stedet har et ønske om, at din helprotese skal sidde bedre fast og være ganefri. Så kan du få sat implantater i din kæbeknogle, hvor en implantatprotese med kunstige tænder kan klikkes fast på. Men det er selvfølgelig en dyrere helprotese pris.

Bliv Kontaktet

​Hvis du ønsker at blive kontaktet, kan du nemt udfylde denne formular. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Tandlægen skal vurdere dine resterende tænder - så vidt der er nogle

Hvis du stadig har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage i munden. Så er det essentielt, at vi får en tandlæge indover behandling.


Tandlægen skal undersøge de resterende naturlige tænder du har i munden, inden der tages nogen beslutning om hvorvidt alle tænder skal trækkes ud og der laves en helprotese med kunstige tænder.

Hvis tandlægen vurderer, at der stadig er nogle sunde og holdbare tænder i munden, så kan der i stedet laves en delprotese, som desuden fylder mindre i munden, ligger mere stabilt ved tygning og sidder lidt bedre fast.

Ønsker du en fastsiddende Tandprotese?

Såfremt du ønsker at din helprotese i overkæben skal sidde endnu bedre fast. Så kan vi i samarbejde med tandlægen, få sat mindst 4 implantater/tryklåse i din overkæbeknogle, hvis det er muligt, hvor en helprotese kan konstrueres, så den kan klikkes på og sidde fast.


Fordelene ved dette er, at du ikke længere har brug for proteseganen, tandprotesen vil ikke længere vippe når du spiser, du kan nemmere bide mad over med fortænderne, og du skal ikke længere være nervøs for, at din helprotese kan finde på at falde ned, når du spiser, snakker eller smiler højt.

Den skal dog stadig tages af og rengøres morgen og aften.

Skal der trækkes nogle tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtrækningsprotese.

Her er der en masse forhold vi skal tage hensyn til, da disse tand proteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen.


Tilvænningsperioden af tandprotesen er længere pga. de åbne sår efter tandudtrækningen. Der er derfor også en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger.

Hvad kan du forvente af en Helprotese i overkæben

Sugeevnen

Det er utroligt sjældent, at denne tandprotese ikke kan lave vakuum i ganen og suge sig fast. Hvis dette dog er tilfældet, kan du få lavet implantater/tryklåse, så tandprotesen sidder fast. Den har dog en helprotese pris der er lidt højere end den normale helprotese.​

Bevægelige gummer

Hvis du i forvejen har en helprotese i overkæben, som du har haft i flere eller mange år, uden den er blevet efterset årligt hos din tandtekniker. Så er der en lille risiko for, at dine gummer er blevet traumatiseret. Dette betyder, at gummen kan have fået for meget tryk i ét område (oplevet traumer). Derved har den valgt at trække sig tilbage, dvs. knoglen svinder dér hvor trykket bliver for stort. Slimhinden bliver dog nogenlunde hvor den var, men knoglen svinder ind. Så der er ikke nogen indvendig knogle, til at holde slimhinden fast og hård. Derved kan du ende med en bevægelig gumme i ét eller flere områder.

Bevægelige gummer giver en ringere sugeevne til en helprotese i overkæben. Dette kan undgås, ved at gå til de årlige eftersyn og kontroller, samt opsøge din tandtekniker, hver gang du føler gener fra dine tand proteser.​

Vippeeffekten

Forlorne tænder/Tand proteser kan give sig og vippe en smule, når du spiser eller tygger sammen med de kunstige tænder. Dette kan dog formindskes, hvis du fordeler maden ud i begge sider, når du spiser. Jo bedre vakuum/sugeevne din helprotese har, jo mindre vil den vippe når du spiser med de kunstige tænder. Vippeeffekten kan dog fjernes, hvis du får sat implantater i overkæben, og får lavet en implantat helprotese i stedet. Men det er en implantat helprotese pris, og den er lidt højere end den normale helprotese.​​​

Bid med fortænderne

Det er yderst sjældent, at du kan bide mad over med fortænderne (f.eks. en hotdog), da helprotesen kan vippe ned bagtil. Den eneste løsning på dette problem er en implantat help​rotese. Med dén kan du sagtens bide mad over med fortænderne, uden at tandprotesen vil vippe.​​​

Ganen

Ganeområdet bliver dækket af en akrylgane, som er ca. 1-2 mm i tykkelsen. Det betyder, at din gane vil være afskærmet, og du derfor ikke vil kunne mærke maden i munden ligeså meget. I starten vil du føle, at tandprotesen fylder i ganen. Men akrylganen er nødvendig, for at få tandprotesen til at suge sig fast til gummen.

Den eneste mulighed, for at få en ganeløs helprotese i overkæben, er hvis du vælger at få sat implantater/tryklåse i kæbeknoglen, da det gør det muligt, at lave en implantat helprotese i stedet. Denne sidder betydeligt bedre fast og den behøver ingen protesegane. Den har også en implantat helprotese pris, og den er dyrere end normale helproteser.

Du bestemmer

Du kan i samarbejde med os, designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan de kunstige tænder skal stå, når du smiler. Hvis du ønsker, at få dit gamle smil tilbage. Så kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder være til stor gavn. Når vi skal konstruere dit smil til din tandprotese.

Fyldighed

Til at starte med, vil du føle at de forlorne tænder/helprotesen tager en stor del af pladsen i munden, indtil du vænner dig til det. Den kan fylde under overlæben, ud mod kinderne og i ganen, som allerede fortalt. Dette kan dog også være en positiv ting for nogle patienter. Hvis du føler, at dine kinder og læber er sunket ind med tiden, så kan tandproteser med de kunstige tænder hjælpe med at løfte ansigtet, ved at give mere læbefylde og fylde i kinderne.

Talen

Når du får forlorne tænder/tand proteser er det sjældent, at din tale lyder som den plejer. Tungen har mindre plads, og du skal lære at udtale visse ord igen. Der kan gå imellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.​

Tilvænning

Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med tand proteser, ligesom med mange andre ting. Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko. I starten kan de gnave og trykke, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule. Så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på.​

Mad under tandprotesen

Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din tandprotese, især små kerner, frø eller birkes. Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden. Hvis der derimod kommer store mængder mad ind under din hel protese, kan det være en god ide at kontakte os. Så vi kan undersøge om det er normalt, eller fordi der er kommet luft imellem gummen og tandprotesen, hvilket giver mere plads til maden.​

Forbedrer dit bid

Hvis du har et stort overbid eller underbid, eller har ligebid, åbent bid eller et skævt bid. Så kan vi i de fleste tilfælde ændre dette på din nye helprotese.​

Ændringer

Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500 g. eller mere. Så vil det første sted du taber dig være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på pasformen af din helprotese. Når gummen svinder bare en smule ind, så vil tandprotesen ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person, har vi erfaret. Oftest kræver det en del mere end 500 g. før din gumme svinder så betydeligt, at din helprotese ikke længere lægger stabilt.

Gummer svinder faktisk på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist. Der findes dog altid en løsning, hvis du føler at din hel protese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid få lavet en rebasering.​

Rengøringog vedligeholdelse

Tandprotesen skal tages ud og rengøres morgen og aften. Forlorne tænder/tand proteser kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/te pletter på den. En sådan uhygiejnisk tandprotese kan føre til bl.a. svamp i munden.

Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din tandprotese, da munden konstant ændrer sig. Derved har vi mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen. Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i bevægelige gummer, knoglesvind, svamp osv.

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Skiller os meget ud

Vi laver ekstremt naturtro tandproteser, som er yderst slidstærke og funktionelle.

Tandproteser i høj kvalitet

Materialerne vi anvender er utroligt stærke. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 8.00 - 14.00