TRYKLÅSPROTESE – IMPLANTAT HELPROTESE

Fastgørelse af tandproteser kan gøres med en tryklåsprotese, der klikkes fast på implantater. Den defineres som en helprotese, der erstatter alle dine naturlige tænder i enten overkæben eller underkæben.

​I daglig tale bliver den både kaldt for en hybridprotese, klikprotese, implantatprotese, fastsiddende tandprotese eller en aftagelig bro.

​Forskellen på normale helproteser og tryklåsproteser er, at den normale helprotese i overkæben fastholdes vha. vakuum i ganen. En normal helprotese i underkæben kan slet ikke fastholde sig i munden, da der ikke er nogen gane, og en tryklåsprotese klikkes fast på implantater, som er skruet fast i din kæbeknogle, og derved sidder den meget bedre fast, uden at kunne vippe.

​Det betyder, at din tandprotese kommer til at sidde fast, men du kan stadig klikke den af og på.

Hos Vores Tandtekniker ApS er vi eksperter i tryklåsproteser. Du finder vores klinik i Kolding midt imellem Fredericia og Vamdrup. Herunder kan du læse meget mere om tryklåsproteser.

Hvad er implantater?

Implantater er en slags skruer, som en tandlægekirurg skruer fast i din kæbeknogle.

I overkæben laver man oftest helprotese på 4 implantater eller mere, mens man i underkæben helst laver en helprotese på 4 implantater eller mere, men godt kan nøjes med 2 implantater.​

Implantater må ikke belastes i ca. 3 måneder efter de er isat. De virker som tryklåse for at opnå bedre fastgørelse af tryklåsproteser samt for at undgå vipning af tandproteser.

​Jo flere implantater, jo mere stabil og fastholdt vil tandprotesen være. Skruerne vil stikke lidt ud af din kæbeknogle/gumme, og det er her tryklås proteser kan klikkes på.

Dette betyder, at den helprotese vil sidde meget bedre fast end en normal helprotese.​

Bliv Kontaktet

​Hvis du ønsker at blive kontaktet, kan du nemt udfylde denne formular. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Hvad er fordelene ved implantater?

Denne løsning er især populær til dem, som skal have en helprotese i underkæben, da den ikke kan sidde eller suge fast af sig selv.

Det betyder, at en helprotese i underkæben uden implantater ligger løst ovenpå din gumme. Derved flytter den sig fra side til side og op og ned, hver gang du bevæger din mund eller tunge.
Dette vil mange patienter ikke leve med. Derfor vælger de ofte at få en helprotese på 4 implantater eller mere, men nogle nøjes også med 2 implantater.

Vi anbefaler dog mindst 4 implantater i underkæben for at få opnå den fastsiddende tandprotese både foran og bagved.

Ingen gane i tryklåsprotese

Der er mange patienter, som ikke ønsker sig en 2 mm tyk eller tykkere akrylgane (som en normal helprotese i overkæben har).

Derfor vælger de oftest at få en helprotese på 4 implantater eller mere, da man derved kan fjerne ganen i helprotesen, fordi der ikke længere er behov for det vakuum, som der laves i ganen.

Det betyder dog også, at der skal lægges en stålforstærkning i Chrom Cobolt ind i tryklåsprotesen.

Den skal nemlig forstærkes, da man bruger nogle kræfter på at klikke den fastsiddende tandprotese af og på.

Skal der trækkes nogle tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtrækningsprotese. Den skal du gå med midlertidigt.
Her er der en masse forhold, vi skal tage hensyn til, da disse tandproteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen.
Tilvænningsperioden af tandprotesen er derfor længere pga. de åbne sår efter tandudtrækningen.
Der er derfor også en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger.

Efterfølgende vil du få den blivende, fastsiddende tandprotese, som kan klikkes fast på implantaterne.

Hvad kan du forvente af en tryklåsprotese​

​Tryklåsproteser er den bedste løsning, hvis man skal have en helprotese og har et ønske om en bedre fastgørelse af tandproteser.

Udover dette, så giver en tryklåsprotese en bedre tyggefunktion, mere tungeplads, mere stabilitet, og den er nemmere at vænne sig til.​​​​

​Ingen gane i overkæben

Der bliver lavet en lille stålforstærkningsplade, som ligger op ad gummerne, men selve ganen er fri, i modsætning til en normal helprotese i overkæben, som fylder hele ganen.

Ingen gane betyder, at man kan mærke maden i ganen, når man spiser, man kan mærke varme og kulde i ganen, og ganen har nogle smagsløg, som igen kan bruges.​

​Mindre knoglesvind

Tryklåsproteser fordeler tyggetrykket jævnt og lodret, da den hviler på implantaterne.

Det betyder, at tandprotesen minimerer tyggetrykket på din gumme, og derfor mindskes risikoen for, at din gumme svinder.​​​​

​Mad under tryklåsprotese

Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din fastsiddende tandprotese, især små kerner, frø eller birkes.

Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden.​​​​

Tilvænning

Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med tandproteser, ligesom med mange andre ting.

Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko. I starten kan de gnave og trykke, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule, så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på.

Dog er en implantatprotese nemmere at vænne sig til, da konstruktionen er mindre, og fordi den sidder bedre fast end den normale helprotese.​

Ændringer

​Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500 g. eller mere, så vil det første sted, du taber dig, være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på pasformen af din tryklåsprotese.

Når gummen svinder bare en smule ind, så vil din fastsiddende tandprotese ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person.

Oftest kræver det en del mere end 500 gram, før din gumme svinder så betydeligt. Gummer svinder faktisk på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist.

Der findes dog altid en løsning, hvis du føler, at din implantatprotese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid få lavet en rebasering.

Antal implantater

I underkæben skal du mindst have 2 implantater til en hybridprotese for at opnå en fastgørelse af tandproteser. Den vil dog stadig kunne give sig bagtil, og derfor anbefaler vi 4 implantater i underkæben.

I overkæben skal du mindst have en helprotese på 4 implantater, fordi vi har tyngdekraften, og derfor er 2 implantater slet ikke nok i overkæben.​​

Fastgørelse af tandprotese​

En tryklåsprotese laves specielt for at opnå fastgørelse af tandproteser. Helprotesen klikkes fast på implantaterne, der er skruet fast i din kæbeknogle. Du skal ikke længere frygte, at din helprotese er ustyrlig, glider ned/op eller løsner sig, når du smiler/griner højt, spiser eller taler.

Disse tryklåse, som sidder i implantatprotesen, kan med tiden blive slidte/løse. Når det sker, kan man få strammet tryklåsene eller få skiftet den lille plastikring, der sidder i den. Så vil tandprotesen igen sidde godt fast.​​​

Ikke alle kan få implantater

Det er desværre ikke alle, der kan få implantater. Det er tandlægen/kirurgen, som vurderer dette.

Hvis du ikke har nok knogle, har parodontose, knogleskørhed, for lidt knogle eller dårlig mundhygiejne, kan du højest sandsynligt ikke få implantater.

Det betyder, at du må nøjes med en normal helprotese, da du derved ikke har mulighed for at få en hybridprotese.​​​​​​​

Forbedret tyggefunktion

Da tryklåsproteser sidder en del bedre fast, giver de dig også automatisk en forbedret tyggefunktion. En tryklåsprotese vipper ikke fra side til side, når du tygger. De vipper heller ikke bagtil, når du skal bide mad over med fortænderne.

Når du opnår fastgørelse af tandproteser med implantater, skal du altså hverken bruge din tid eller energi på at lære at styre din tandprotese med kind-, tunge- og læbemusklerne.​​

​​​​Du bestemmer

Du kan i samarbejde med os designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler.

Hvis du ønsker at få dit gamle smil tilbage, så kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder, være til stor gavn, når vi skal konstruere dit smil til din tandprotese.​​​​​

​Talen

Når du får en tandprotese, er det sjældent, at din tale lyder, som den plejer. Tungen har lidt mindre plads, og du skal lære at udtale visse ord igen.

Der kan gå imellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.

​Allergi​

Din tryklåsproteses stålforstærkning kan laves i mere allergivenlige materialer, bl.a. guld, titanium eller peek.​​

​​Rengøring og vedligeholdelse

En tryklåsprotese skal tages ud og rengøres morgen og aften. Implantaterne skal også rengøres grundigt med en tandbørste. Tandprotesen kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/te-pletter på den. En sådan uhygiejnisk tandprotese kan føre til bl.a. svamp i munden.

Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din implantatprotese, da munden konstant ændrer sig. Derved har vi mulighed for at tilpasse din implantatprotese hen ad vejen.

Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i skadet implantat, løsnet implantat pga. betændelse, bevægelige gummer, knoglesvind, skader på tandkødet, svamp osv.​​​​​​

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Skiller os meget ud

Vi laver ekstremt naturtro tandproteser, som er yderst slidstærke og funktionelle.

Tandproteser i høj kvalitet

Materialerne vi anvender er utroligt stærke. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 8.00 - 14.00