TRYKLÅSPROTESE – IMPLANTAT HELPROTESE

Er du træt af at føle dig begrænset af din tandprotese eller dårlige tænder? 

En tryklåsprotese kan være løsningen, der forbedrer dit liv og samtidig giver dig din selvtillid og livskvalitet tilbage!

​Hvad er en tryklåsprotese?

En tryklåsprotese kaldes også en klikprotese, implantatprotese eller en aftagelig bro. Det er en tandprotese, der bruger trykknapper til at holde den sikkert på plads i munden. 

Ved hjælp af implantater/tryklåse der sidder i kæbeknoglen, er en tryklåsprotese mere stabil og komfortabel end en traditionel protese, da den sidder fast på implantaterne og ikke kun hviler på gummerne.

Med en tryklåsprotese kan du genopdage glæden ved at spise dine yndlingsretter, uden bekymring for at protesen vipper eller løsner sig. Du får oftest også en bedre talefunktion, fordi den fylder mindre og så kan den bidrage til at bevare din naturlige ansigtsstruktur.

Livet kan være fuld af smil og selvtillid med en tryklåsprotese. Så hvis du ønsker at forbedre dit liv ved at få mere funktionelle og æstetiske tænder, så er det værd at overveje en tryklåsprotese som en langsigtet løsning.

Hos Vores Tandtekniker har vi stor erfaring indenfor tryklåsproteser. Vi tilbyder altid Gratis undersøgelse og rådgivning, så vi sammen kan finde den bedste løsning til dig.

Du finder vores klinik i Kolding midt imellem Fredericia og Vamdrup.

Hvad er implantater?

Implantater er små skruer, der kirurgisk indsættes i kæbeknoglen for at fungere som kunstige tandrødder.

I overkæben laver man oftest en helprotese på mindst 4 implantater, mens man i underkæben siger mindst 2 implantater, for at kunne fastholde protesen.

Implantater må ikke belastes i ca. 3 måneder efter de er isat, da det er her knoglen gror fast omkring skuerne.

​Jo flere implantater du får, jo mere stabil og fast vil tandprotesen sidde. Implantatet har et lille topstykke som stikker op af din kæbeknogle/gumme, og det er her tryklåsprotesen kan klikkes fast på.

En tryklåsprotese sidder meget bedre fast end en normal helprotese eller delprotese.

kontakt-tandtekniker

Bliv kontaktet

Har du spørgsmål eller er du interesseret i en Gratis Undersøgelse?

Udfyld denne formular, så hjælper vi dig hurtigst muligt.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Er implantater en nødvendighed?

Implantater er ikke en nødvendighed, men de er især eftertragtet til dem, som skal have en helprotese i undermunden, da denne traditionelle protese som den eneste, hverken kan sidde eller suge fast af sig selv på nogen måde.

Det betyder, at en helprotese i underkæben uden implantater ligger løst ovenpå din gumme. Den kan flytte sig fra side til side og op og ned, hver gang du bevæger din mund eller tunge. Dette kan størstedelen af patienter ikke leve med. Derfor vælger de oftest at få en helprotese på 2 implantater eller mere, da de ser det som en nødvendighed for deres tyggeevne og livskvalitet.

Vi anbefaler dog mindst 4 implantater i underkæben, hvis du gerne vil opnå en fastsiddende tandprotese både fortil og bagtil.

Ingen gane i tryklåsprotese

Der er mange patienter, som ikke ønsker sig en 2 mm tyk eller tykkere akrylgane (som en normal helprotese har) i overmunden.

Derfor vælger de ofte at få en helprotese på 4 implantater eller mere, da man derved kan fjerne ganestykket i helprotesen, fordi der ikke længere er behov for det.

Det betyder dog også, at din tryklåsprotese skal være forstærket. Det gør man ved at fremstille den i en ekstra stærk og modstandsdygtig akryl, så den kan holde til træk og tryk.

Skal der trækkes nogle tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtrækningsprotese. Den skal du gå med midlertidigt.
Her er der en masse forhold, vi skal tage hensyn til, da disse tandproteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen.
Tilvænningsperioden af tandprotesen er derfor længere pga. de åbne sår efter tandudtrækningen.
Der er derfor også en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger.

Efterfølgende vil du få den blivende, fastsiddende tandprotese, som kan klikkes fast på implantaterne.

Hvad kan du forvente af en tryklåsprotese​

​Tryklåsproteser er den bedste løsning, hvis man skal have en helprotese og har et ønske om en bedre fastgørelse af tandproteser.

Udover dette, så giver en tryklåsprotese en bedre tyggefunktion, mere tungeplads, mere stabilitet, og den er nemmere at vænne sig til.​​​​

​Ingen gane i overkæben

Der bliver lavet en lille stålforstærkningsplade, som ligger op ad gummerne, men selve ganen er fri, i modsætning til en normal helprotese i overkæben, som fylder hele ganen.

Ingen gane betyder, at man kan mærke maden i ganen, når man spiser, man kan mærke varme og kulde i ganen, og ganen har nogle smagsløg, som igen kan bruges.​

​Mindre knoglesvind

Tryklåsproteser fordeler tyggetrykket jævnt og lodret, da den hviler på implantaterne.

Det betyder, at tandprotesen minimerer tyggetrykket på din gumme, og derfor mindskes risikoen for, at din gumme svinder.​​​​

​Mad under tryklåsprotese

Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din fastsiddende tandprotese, især små kerner, frø eller birkes.

Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden.​​​​

Tilvænning

Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med tandproteser, ligesom med mange andre ting.

Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko. I starten kan de gnave og trykke, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule, så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på.

Dog er en implantatprotese nemmere at vænne sig til, da konstruktionen er mindre, og fordi den sidder bedre fast end den normale helprotese.​

Ændringer

​Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500 g. eller mere, så vil det første sted, du taber dig, være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på pasformen af din tryklåsprotese.

Når gummen svinder bare en smule ind, så vil din fastsiddende tandprotese ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person.

Oftest kræver det en del mere end 500 gram, før din gumme svinder så betydeligt. Gummer svinder faktisk på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist.

Der findes dog altid en løsning, hvis du føler, at din implantatprotese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid få lavet en rebasering.

Antal implantater

I underkæben skal du mindst have 2 implantater til en hybridprotese for at opnå en fastgørelse af tandproteser. Den vil dog stadig kunne give sig bagtil, og derfor anbefaler vi 4 implantater i underkæben.

I overkæben skal du mindst have en helprotese på 4 implantater, fordi vi har tyngdekraften, og derfor er 2 implantater slet ikke nok i overkæben.​​

Fastgørelse af tandprotese​

En tryklåsprotese laves specielt for at opnå fastgørelse af tandproteser. Helprotesen klikkes fast på implantaterne, der er skruet fast i din kæbeknogle. Du skal ikke længere frygte, at din helprotese er ustyrlig, glider ned/op eller løsner sig, når du smiler/griner højt, spiser eller taler.

Disse tryklåse, som sidder i implantatprotesen, kan med tiden blive slidte/løse. Når det sker, kan man få strammet tryklåsene eller få skiftet den lille plastikring, der sidder i den. Så vil tandprotesen igen sidde godt fast.​​​

Ikke alle kan få implantater

Det er desværre ikke alle, der kan få implantater. Det er tandlægen/kirurgen, som vurderer dette.

Hvis du ikke har nok knogle, har parodontose, knogleskørhed, for lidt knogle eller dårlig mundhygiejne, kan du højest sandsynligt ikke få implantater.

Det betyder, at du må nøjes med en normal helprotese, da du derved ikke har mulighed for at få en hybridprotese.​​​​​​​

Forbedret tyggefunktion

Da tryklåsproteser sidder en del bedre fast, giver de dig også automatisk en forbedret tyggefunktion. En tryklåsprotese vipper ikke fra side til side, når du tygger. De vipper heller ikke bagtil, når du skal bide mad over med fortænderne.

Når du opnår fastgørelse af tandproteser med implantater, skal du altså hverken bruge din tid eller energi på at lære at styre din tandprotese med kind-, tunge- og læbemusklerne.​​

​​​​Du bestemmer

Du kan i samarbejde med os designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler.

Hvis du ønsker at få dit gamle smil tilbage, så kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder, være til stor gavn, når vi skal konstruere dit smil til din tandprotese.​​​​​

​Talen

Når du får en tandprotese, er det sjældent, at din tale lyder, som den plejer. Tungen har lidt mindre plads, og du skal lære at udtale visse ord igen.

Der kan gå imellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.

​Allergi​

Din tryklåsproteses stålforstærkning kan laves i mere allergivenlige materialer, bl.a. guld, titanium eller peek.​​

​​Rengøring og vedligeholdelse

En tryklåsprotese skal tages ud og rengøres morgen og aften. Implantaterne skal også rengøres grundigt med en tandbørste. Tandprotesen kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/te-pletter på den. En sådan uhygiejnisk tandprotese kan føre til bl.a. svamp i munden.

Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din implantatprotese, da munden konstant ændrer sig. Derved har vi mulighed for at tilpasse din implantatprotese hen ad vejen.

Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i skadet implantat, løsnet implantat pga. betændelse, bevægelige gummer, knoglesvind, skader på tandkødet, svamp osv.​​​​​​

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Dine behov er vigtige for os

Vi prioriterer dine behov og ønsker, så du får det bedst mulige resultat.

Tandproteser i høj kvalitet

Vii anvender kun de stærkeste kvalitetsmaterialer. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 15.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 15.00

Fredag: 8.00 - 14.00