TANDUDTRÆKNINGS PROTESE I OVER- ELLER UNDERKÆBEN

En tandudtrækningsprotese kaldes også en straksprotese, midlertidig protese eller immediat protese. Ordet immediat er latin og betyder straks eller øjeblikkelig.

Den defineres, som en tandprotese der bliver isat i munden, lige efter en tandudtrækning. Det betyder, at du ikke skal gå rundt uden tænder i munden.

En tandudtræknings protese kan både være en delprotese eller en helprotese.

Hvis du ikke skal have trukket nogle tænder ud, så er denne side om tandudtrækningsproteser ikke relevant for dig.​

kontakt-tandtekniker

Bliv kontaktet

Bestil en Gratis undersøgelse eller få svar på dine spørgsmål, ved at udfylde formularen nedenfor. 

Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Du kan også altid ringe til os på 

tlf. 42 42 27 40.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Tandlægen skal vurdere dine resterende tænder - så vidt der er nogle

Når du har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage i munden. Så er det essentielt, at vi får en tandlæge indover behandling.


Tandlægen skal undersøge de resterende naturlige tænder du har i munden, inden der tages nogen beslutning om hvilke tænder der kan bevares, og hvilken tandprotese der skal laves.

Hvis du har nogle dårlige tænder som skal fjernes, laver vi oftest en midlertidig tandprotese i første omgang.


En midlertidig protese skal du gå med i 6 måneder, før vi laver den blivende tandprotese. Derved får du et meget bedre slutresultat.

​Hvad sker der efter en tandudtrækning?

Umiddelbart lige efter en tandudtrækning vil du få sat din tandprotese i munden.

Du skal beholde din tandprotese i munden i et døgn efter tandudtrækningen, for at stoppe blødningen hurtigst muligt. Også selvom din tandprotese gør ondt på dig. Først derefter må du tage tandprotesen ud og rense den.

Din gumme vil være øm i mindst 2 uger, samt vil det bløde en smule.
I løbet af 6 måneder efter tænderne er blevet fjernet, vil din gumme svinde ind og blive mindre. Først efter de 6 måneder vil gummen ikke svinde så hurtigt mere.

Gummen svinder dog hele livet, men langsomt og gradvist over en årrække.

Hvad kan du forvente af en Tandudtrækning ​Protese

​Aldrig tandløs

​Du skal ikke bekymre dig om, at du skal gå uden tænder i en periode efter din tandudtrækning. Da tandprotesen isættes straks efter tandudtrækningen.

Dette betyder, at du stadig kan være social med din familie og venner, samtidig kan du stadig gå på arbejde.​​​

Knoglesvind

Når man trækker tænder ud, vil gummen/knoglen svinde i dette område, i de næste 6 måneder. Det gælder for alle mennesker, uanset alder eller antal af tænder der fjernes.

Gummen bliver altså mindre, og du vil hurtigt føle at din tandprotese er for stor eller løs. Derfor er det vigtigt, at du kommer til de aftalte kontroller. Her vil vi efter behov, aflaste og lægge en midlertidig bund (Softliner) i din tandprotese, så den igen får den rigtige pasform til din svundne gumme.

Det er dog vigtigt at understrege, at når gummen svinder ind, vil der blive mindre for proteserne at holde fast rundt om.​​​​

Smerteperiode

Få timer efter en tandudtrækning vil bedøvelsen forsvinde. Din gumme vil være øm og hævet, og du vil have en periode på 2-3 uger med ubehag og smerte. Dette skyldes tandudtrækningen, som har efterladt hævede og åbne sår. Det gør det svært at tygge med tandprotesen, som presser på sårene.

Vi anbefaler blød mad i starten, hvis din tandprotese gør ondt på dig, samt anbefaler vi smertestillende, hvis det gør meget ondt. Men en is efter det første døgn, kan også være med til at lindre smerten for en tid. Denne smerteperiode opleves meget forskelligt fra person til person. De fleste har meget ondt og skal også samtidig have tilrettet tandprotesen flere gange, da gummen konstant ændrer sig efter en tandudtrækning.

Jo mere din gumme svinder eller er hævet, jo mere kan din tandprotese gør ondt på dig, fordi dens pasform ikke er helt optimal.

Men så snart smerteperioden er over, vil du begynde at kunne bruge din protese til meget mere og selvfølgelig uden store smerter. Du skal dog være forberedt på flere tilrettelser hos din tandtekniker med denne slags protese, i denne periode med tandprotese tilvænning.​

Mindre infektionsrisiko

Det er vigtigt, at du beholder din nye tandprotese i munden, det første døgn efter du har fået den. Også selvom din tandprotese gør ondt på dig. Protesen fungerer nemlig som et plaster eller en forbinding omkring de åbne sår.

Efter 24 timer må du tage tandprotesen ud og børste den rigtig godt for blod og plasma, samt skylle munden grundigt. Munden kan skylles med Klorhexidin Mundskyl et par gange om dagen i 1 uge, for at dræbe alle bakterier, og derved minimere risikoen for infektion.

Fylder mere

Tandudtrækningsproteser skal efter behov have lagt en midlertidig bund i, i takt med at gummen bliver mindre. Det betyder, at din tandprotese kommer til at fylde lidt mere, for hver gang vi lægger et nyt lag midlertidig bund i den. Altså den bliver tykkere. Fordi din gumme bliver mindre og softlineren udfylder alle lufthullerne imellem gummen og protesen.

Jo mere din gumme svinder, jo mere softliner bliver der lagt i din tandprotese.

Dog vil du efter de 6 måneder få en protese der er en del tyndere og mere behagelig. Dette er også en af grundene til, at vi oftest starter med at lave en midlertidig tandprotese, og derefter en helt ny blivende protese efter de 6 måneder. Da en midlertidig protese tit bliver meget tyk og klodset, og derfor er det bedre at lave en ny protese, efter din tandprotese tilvænning i 6 måneder.

​Bedre tandproteser

​Det gode ved en tandudtrækningsprotese er, at vi tager aftryk af din mund, inden du får fjernet tænderne.

Det betyder, at vi har nemmere ved at lave en funktionel protese. Da vi kan sætte protese tænder op nogenlunde der, hvor dine egne naturlige tænder sad.

Derved ændrer vi ikke på alt for mange ting. Din tandprotese tilvænning vil derved være nemmere.​​​​

Rettelser/korrektioner

Der skal laves flere tilrettelser og tages flere kontroller ved en tandudtræknings protese. Da gummen er i konstant forandring i de 6 måneder, hvor den svinder.

Det er derfor også vigtigt for din tandprotese tilvænning, at du kontakter os, hvis din tandprotese gør ondt på dig.​​​​

Tandprotese Tilvænning

Med en tandudtrækningsprotese undgår du bl.a., at din tunge vokser og breder sig ud over de tandløse områder. Samt at kinderne falder indad, fordi der ikke længere er nogle tænder til at støtte kinderne.

Du kan samtidig hurtigt vænne dig, til at den plads du har fået i munden efter en tandudtrækning. Det vil gøre det meget sværere for din tandprotese tilvænning, hvis du først får lavet en tandprotese senere. Da du vil føle, at protesen fylder hele din mund.​​​​

Midlertidig tandprotese

I mange tilfælde vælger vi, at lave en midlertidig protese i først omgang. Efter 6 måneder laver vi så en ny blivende tandprotese. Dette gør vi selvfølgelig til en fornuftig pris. En midlertidig protese er altid den bedste løsning efter en tandudtrækning, hvis du skal have trukket flere eller mange tænder ud.

Efter din gumme er svundet det den skal, er der mere plads til, at give dig det smil du ønsker. Derfor er det meget nemmere for os, at lave et rigtigt naturligt og flot udseende til dig på den nye blivende protese. Hvis du f.eks. har et stort overbid mm., har vi også chancen for at minimere dette.

En tandudtrækningsprotese/midlertidig tandprotese er altid meget tynd til at starte med, og det kan ofte være svært at lave dit smil, helt som du ønsker det. Fordi din gumme oftest fylder rigtig meget, inden den begynder at svinde. Derfor kan vi ikke lave de store æstetiske rettelser på din midlertidig protese. Men du kan få det smil du ønsker, på din blivende tandprotese efter 6 måneder.​​​​

Ekstra behov

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt, at rebasere din tandprotese 1-1½ år efter en tandudtrækning. En rebasering er en ny akryl bund eller underforing, som lægges i tandprotesen. Så den igen passer til gummens nye struktur og form.

Hos enkelte personer vil gummen svinde igen, og de må derfor få deres protese rebaseret 1-1½ år efter en tandudtrækning. Dette gælder også for de personer som taber sig, blot 500g eller mere pga. bl.a. sygdom eller slankekur. De kan i mange tilfælde opleve, at deres gumme svinder ind pga. vægttabet. De må derfor også få deres protese rebaseret, efter endt vægttab.

Dette illustrerer hvor vigtigt det er, at komme til de årlige eftersyn. Så tandprotesen ikke laver skader eller traumer på gummen, pga. dårlig pasform.​​​​

Forbedrer dit bid

Hvis du har et stort overbid eller underbid, eller har ligebid, åbent bid eller et skævt bid. Så kan vi i de fleste tilfælde ændre dette på dine nye proteser.

Men i mange tilfælde er der ikke plads, til at ændre dette på den midlertidig tandprotese, da gummen fylder meget.

Derfor starter vi oftest, med at lave en midlertidige protese, som du skal gå med indtil gummen er svundet. Herefter vil der være mere plads, til at ændre på tandstillingen på den nye blivende tandprotese.​​​​

Højere​ pris

Prisen for en protesebehandling med en tandudtrækningsprotese er højere. Da den indeholder mange kontroller, justeringer og ilæggelse af midlertidig bund (softliner) flere gange. Samt til slut skal der enten laves en rebasering eller en ny blivende tandprotese.​​​​

Rengøring og vedligeholdelse

Tandprotesen skal tages ud og rengøres morgen og aften. En protese kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/te pletter på den. En sådan uhygiejnisk tandprotese kan føre til bl.a. svamp i munden.

Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din tandprotese, da munden konstant ændrer sig. Derved har vi mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen. Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i bevægelige gummer, knoglesvind, skader på tandkødet, svamp osv.

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Dine behov er vigtige for os

Vi prioriterer dine behov og ønsker, så du får det bedst mulige resultat.

Tandproteser i høj kvalitet

Vii anvender kun de stærkeste kvalitetsmaterialer. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 15.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 15.00

Fredag: 8.00 - 14.00