8 ÅRSAGER TIL EN LØS TANDPROTESE

1. marts 2021 – af Anne Ejsing Andreasen

Oplever du en løs protese/tandprotese?

Enten har den altid været løs, eller også er den blevet det med tiden?

Der er oftest tale om helproteser, når vi snakker om tandproteser der er blevet løse og falder ned eller sejler rundt i munden.

Der kan være mange grunde til en løs protese. Jeg vil gennemgå de mest normale årsager, samt fortælle hvordan vi kan løse det og derved øge din livskvalitet igen.

1. Gummen er svundet - blevet mindre

Der er altid en risiko for at din gumme er svundet med tiden, altså er blevet mindre. Dette er helt naturligt, da kæbeknoglen langsomt bliver mindre igennem hele livet, når der ikke længere er nogle tænder der sidder i knoglen.

Men det er dog meget individuelt hvornår og hvor meget ens gumme svinder ind.

Hvis din gumme er svundet, vil der være luft imellem tandprotesen og gummen. Din helprotese vil vippe og være meget ustabil, og den vil have svært ved at bevare det vakuum der normalt er imellem gummen og tandprotesen.

En helprotese i underkæben er dog en undtagelse, da den i næsten alle tilfælde ikke har nogen sugeeffekt. Læs mere om dette længere nede.

​2. Vægttab - bare en smule kan gøre det

​En anden årsag til en løs protese kan være vægttab.

Hvis du taber dig bare en smule, vil det første sted du taber dig være gummen. Gummen er ikke et sted du kan ‘tage på’ igen, så du kan ikke spise ekstra for at gøre gummen større igen, det er umuligt.

Vægttab vil føre til en smule luft under protesen, som vil føre til en mere løs tandprotese, der har nemmere ved at vippe og slippe dens vakuum omkring gummen.

Hvis du derimod har tabt dig meget, lad os sige 30 kg, så vil din protese højest sandsynligt være meget løs og ustabil. Altså vil den være meget svær at styre.

Jo mere løs den er, jo mere skade kan den gøre på din gumme, fordi den ikke har en korrekt pasform, og derfor heller ikke støtter korrekt når du tygger. Derfor er det vigtigt at du tager handling hurtigst muligt, for at undgå skader på gummen.

3. Gummen er fibrøs (bevægelig)

Hvis du har en fibrøs gumme, betyder det, at din gumme er meget blød og bevægelig. Det behøver ikke at være hele din kæbe, men kan nøjes med at være et område af din kæbe.​

Når kæbeknoglen bliver overbelastet i et område, dvs. bliver traumatiseret, så svinder den for at undgå det hårde tryk på knoglen.​

Det efterlader slimhinden, som ikke svinder ligesom knoglen. Derved får du denne bevægelig ‘flap’, da knoglen ikke længere er stor nok, til at støtte vævet indefra og gøre gummen fast og hård i dette område.​

​Hvordan bliver knoglen så overbelastet?

​Det jeg oftest ser er, at patienten har bid på fortænderne, som er en kæmpe fejl. Når man laver tandproteser, så laver man ikke bid på fortænderne, fordi den store belastning rigtig ofte vil traumatisere gummen fortil både i overkæben og underkæben.

Når jeg siger ‘bid på fortænderne’, så mener jeg at dine fortænder ikke må bide op eller ned i dine andre fortænder, når du bider sammen normalt.​

Du kan også få en fibrøs gumme andre steder på gummen, hvis dit bid er forkert eller tandprotesens pasform er ringe. Så opstår der for meget tryk/bid på et eller flere områder. Dit bid skal være nogenlunde ligeligt fordelt over alle dine kindtænder, og selve protesen skal ligge tæt til gummen over det hele.​

Når du har fibrøs gumme i et eller flere områder, er det virkelig svært at få en helprotese til at ligge stabilt og lave vakuum, netop fordi du har den her bløde gumme som vil bevæge sig, hver gang du tygger, og det vil bryde vakuummet.

Tandteknikeren anbefaler

Tag til de årlige eftersyn hos din Kliniske Tandtekniker, for at mindske risikoen for fibrøs gumme.

4. Det er en tandudtræknings-protese

Har du indenfor de sidste 6 måneder fået trukket tænder ud og fået sat en tandprotese i munden? Hvis ja, så har du det vi kalder en tandudtræknings-protese.

Tandudtræknings-proteser giver næsten altid meget besvær for både patienten og tandteknikeren. Fordi tandteknikeren hele tiden skal tilpasse tandprotesen til en gumme der svinder, og patienten kommer til at opleve at protesen bliver løs og ustabil, når gummen svinder.

Det der så sker efter en tandudtrækning er, at gummen svinder i det/de områder hvor tænderne er blevet fjernet, og det gør den i ca. 6 måneder. Den svinder mest i starten, og den kan svinde en del.

Hvis du oplever at din tandudtræknings-protese er blevet meget løs. Så er det en rigtig god ide at du kontakter din tandtekniker, så de kan lægge en blød midlertidig bund i din tandprotese. Det vil udfylde lufthullerne imellem gummen og tandprotesen, og få den til at sidde bedre og mere stabil.

5. Det er en helprotese i underkæben

Har du en helprotese i underkæben? Så ved du måske at de oftest ikke har nogen sugeeffekt. Men vi har fundet nogle teknikker, som gør at vi er de eneste i Danmark der kan få 9 ud af 10 til at lave vakuum/sugeeffekt.

En helprotese i underkæben er kendt for at være den ‘værste’ tandprotese du kan få. Den kan for det meste ikke holde sig fast eller suge sig fast omkring gummen, og derfor bevæger den sig rundt i munden hver gang du tygger, snakker, griner osv.

Hvorfor kan en helprotese i overkæben så suge?Det kan den, fordi den har en gane, og det er altså dér en helprotese i overkæben kan lave vakuum.Imens en helprotese i underkæben ikke har nogen gane og endda har et meget mindre areal til at skabe vakuum.

Det er en meget besværlig opgave at opnå vakuum i underkæben, men jo større og bredere gumme du har, jo større vil chancen være.

Hvis du er interesseret i at få en helprotese i underkæben som kan sidde fast med vakuum, så kan du få en gratis og uforpligtende undersøgelse på vores klinik, hvor vi kan vurderer din gumme og muligheden for at opnå et sug.

6. Gummen er for flad

​Hvis din gumme er for flad, dvs. både højdemæssigt og breddemæssigt, så er der ikke altid nok gumme, for en helprotese at holde fast omkring, og derfor kan den ikke skabe vakuum. Dette gælder både for overkæben og underkæben.


Chancen for at opnå sugeeffekt på en fladere gumme er meget lille, men ikke altid umulig.
Vi har fundet frem til nogle teknikker der øger chancen for at opnå noget vakuum i både overkæben og underkæben.

7. Dårligt aftryk af gummen

Et aftryk betyder mere end man tror.

Der er mange faktorer der spiller ind, når man som tandtekniker skal tage et godt aftryk.

Hvis man ikke er helt opmærksom, så kan et dårligt aftryk betyde, at der opstår luft under tandprotesen, og derved kan der ikke forekomme sugeeffekt. Dette giver selvfølgelig en løs protese.

Af og til kan man også bare være uheldig med aftrykket, selvom man har gjort alt det rigtige.

Heldigvis kan din tandtekniker lave en rebasering med et nyt aftryk, for at fikse pasformen af protesen.

8. Det er en delprotese eller implantatprotese

Hvis du i stedet har en delprotese eller en implantat protese og den er blevet løs, så er forklaringen en helt anden.

Hvis din delprotese ikke kan fastholde sig i munden, så er det fordi bøjlerne er blevet for løse. Det er helt normalt at de med tiden bliver løsere, hver gang du tager din delprotese af og på. Din tandtekniker kan hurtigt stramme bøjlerne for dig.

Er det en implantatprotese du har, som ikke vil klikke særligt godt fast på implantaterne mere, så kan det være 2 ting. Enten skal du have skiftet den/de små plastikringe der sidder i tandprotesen, fordi de bliver slidte med tiden. Der findes dog mange forskellige implantater, og derfor også flere måder at stramme de forskellige tryklåse på. Dette kan din tandtekniker hurtigt ordne.

Ellers skal du haves skiftet dit/dine abutments. Et abutment er den øverste del af implantatet der stikker ud af din gumme i munden – den synlige del. Den kan skrues af og skiftes med en ny, hvis den er slidt. Det er hverken noget der gør ondt eller tager lang tid. Dette kan dog kun din tandlæge gøre.

LØSNINGER TIL EN LØS TANDPROTESE

Det er vigtigt at understrege, at hvis du oplever nogle af ovenstående problemer, så skal du kontakte din tandtekniker hurtigst muligt, for undgå eventuelle skader på din gumme.

1. Mange af disse problemer kan løses med en rebasering, dvs. din tandprotese får lagt en ny permanent bund i, og derved får en ny og forbedret pasform.


2.
Hvis din tandprotese er slidt eller gammel, så vil løsningen være en ny tandprotese. Så du undgår dårligt bid og pasform mm. med den gamle tandprotese. Det samme gælder hvis du har en fibrøs gumme, her vil det være bedst at starte helt forfra med en ny helprotese, for at opnå det bedste resultat.


3.
Er det dit bid der viser sig at være problemet, så skal du have en tilretning af bidet, så vi får fordelt tyggetrykket og du har bid på alle dine kindtænder. Men er det fordi du mangler flere kindtænder i den modstående kæbehalvdel, og du derfor ikke har meget at tygge med. Så skal du også have lavet noget tanderstatning dér, i form af en tandprotese, bro eller kroner. Din protese skal have bid på næsten alle kindtænder, hvis du vil undgå at din protese vipper når du tygger.

4. Hvis det er en midlertidig tandudtræknings-protese du har, så skal der blot lægges en ny midlertidig bund i din tandprotese, så får du en ny og tæt pasform igen.

5. Hvis du gerne vil være sikker på at din tandprotese altid sidder fast i munden, hver gang du griner, taler eller tygger, så vil den bedste løsning være at få sat implantater i din kæbeknogle, samt få lavet en implantatprotese som kan klikkes på. De virker lidt ligesom tryklåse.

6. Hvis intet virker, og din gumme bare er for flad, fibrøs eller andet. Så kan du altid prøve proteselim, som kan købes på bl.a. apoteket eller i matas. Det er ikke alle der kan lide den klistrede masse, men der er altså også mange der er glade for det.

Jeg håber du kunne bruge dette indlæg til noget. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os.

Bliv Kontaktet

​Hvis du ønsker at blive kontaktet, kan du nemt udfylde denne formular. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Skiller os meget ud

Vi laver ekstremt naturtro tandproteser, som er yderst slidstærke og funktionelle.

Tandproteser i høj kvalitet

Materialerne vi anvender er utroligt stærke. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 8.00 - 14.00