​3 TING DER FÅR DIN HELPROTESE TIL AT SIDDE BEDRE FAST

5. juli 2021 – af Anne Ejsing Andreasen

Jeg har igennem årene erfaret, at der med tiden er en øget efterspørgsel på helproteser der sidder bedre fast.

Hvis du har en helprotese, som sidder helt tæt til din gumme, altså hvor pasformen er som den skal være. Men du stadig ikke synes din protese sidder godt nok fast, så er der altså muligheder for forbedring.

Jeg har lavet en liste over 3 forskellige måder, du kan få din helprotese til at sidde bedre fast på.

1. Implantater - Tryklåse - Kliklåse

Kært barn har mange navne. Implantater bliver også kaldt for bl.a. tryklåse og kliklåse, og det er helt sikkert den bedste løsning der findes indenfor tandproteser, hvis dit ønske er at få din protese til at sidde bedre fast. Implantater er dog en dyrere løsning, da det kræver kirurgisk indgreb.

Hvad er Implantater?

Implantater er en slags skruer, som tandlægen kirurgisk skruer ned i din kæbeknogle. Herefter skal de hele og gro fast i ca. 3 måneder, før man sætter den øverste del på implantatet, som stikker lidt ud af gummen.
Først herefter må man belaste implantaterne og lave en tandprotese der kan klikkes fast på disse implantater.
Imens de heler op, kan du sagtens gå med din nuværende helprotese. Der skal dog lige aflastes i helprotesen, de steder hvor den rammer implantaterne, så de ikke bliver belastet.

Hvor mange implantater skal jeg have?

I overkæben skal du mindst have 4 implantater, ligesom på billedet. I underkæben kan du nøjes med 2 implantater, men vi anbefaler 4, fordi det giver mere fastholdelse og stabilitet af helprotesen.


Det er dog ikke alle der kan få implantater, og derfor er det vigtigt at du får tandlæge kirurgen til at undersøge dine kæbeknogler. Hvis der ikke er nok knogle til at der kan sidde et implantat, eller hvis du bl.a. har parodontose eller knogleskørhed, så kan du ikke få implantater.

Hvad er fordelene ved Implantater?

Der er rigtig gode fordele ved at vælge implantater!


Helproteser sidder meget bedre fast og du kan tygge uden de vipper/giver sig.
Hvis det er en helprotese i overkæben, så fjerner vi proteseganen, så du får mere følelse og plads i munden når du tygger din mad.


Hvis det er en helprotese i underkæben, er det en kæmpe fordel med implantater, da den slags protese i mange tilfælde ikke kan sidde fast med vakuum. Samtidig kan de være en del ustabile, og de har en tendens til at følge med rundt i munden, når du bevæger tungen, åbner munden, snakker eller spiser. Her vil implantater virkelig gøre en kæmpe forskel for din livskvalitet.

2. Vakuum - Sugeeffekt

​Hvis du ikke har mulighed for at få implantater, eller du måske ikke har råd til det. Ja, så findes der andre muligheder, men desværre ikke noget der er ligeså godt som implantater. Det her er det næstbedste.​​

Hvor kan jeg opnå vakuum/sugeeffekt?

​Du kan opnå vakuum/sugeeffekt i stort set alle helproteser i overkæben. Det kræver dog at du har den lyserøde akrylgane, da det er i ganen der skabes vakuum imellem helprotesen og gummen. De lyserøde akrylflanger ude i kinderne, skal også have den rigtige højde, for at fastholde helprotesen. Disse ting vil tilsammen give den mest optimale sugeeffekt.

Jo bredere, hårdere og højere gumme du har, jo bedre sugeeffekt vil du kunne opnå. Dvs. hvis din gumme er meget flad og lille eller endda fibrøs/bevægelig, så vil du ikke kunne opnå lige så meget vakuum.

I en helprotese i underkæben er det straks sværere at opnå vakuum. Der er ingen gane at lave vakuum i. Derfor har rigtig mange tandteknikere svært ved at skabe nogen form for fastholdelse i underkæben.

Vi har dog de sidste år arbejdet på nogle teknikker, der kan få din helprotese i underkæben til at lave vakuum. Vi kan få 9 ud af 10 til at opnå sugeeffekt. Men igen går det an på hvor meget gumme du har tilbage og om den er bevægelig.​

Hvad er fordelene ved Vakuum?

Der er ret gode fordele ved vakuum, selvom det ikke er lige så godt som implantater.

Vakuum kan fastholde din helprotese, når du snakker og smiler. Alt efter hvor stor gumme du har, vil du kunne tygge uden helprotesen slipper vakuum, men din helprotese vil altid kunne give sig lidt når du tygger.

Der er ikke særligt mange der kan bide mad over med fortænderne, da det er det svageste punkt/vippepunktet på din helprotese, og i de fleste tilfælde vil dette bryde vakuumet.

3. Proteselim

​Hvis du ikke kan få tryklåse/implantater, og der heller ikke kan opnås vakuum/sugeeffekt med din tandprotese, så kan du prøve med proteselim.

Proteselim er en klistret masse, som man påføre den indvendige side af protesen, så den kan klistre sig fast til gummen. Det er dog vigtigt at pointere, at både tandprotesen og gummen skal renses grundigt hver aften, for at fjerne alt limen.

Produktet virker for mange, men har også sine ulemper. Limen er uhygiejnisk, da den lægger en slags hinde på gummen, som giver større risiko for bl.a. svamp i munden. Derfor er det min klare anbefaling, at man både renser gumme og tandprotese grundigt, samt sover uden protesen, så gummen kan få luft. Dette vil minimere risikoen for svamp.

Proteselim kan bl.a. købes på apoteket.

Bliv Kontaktet

​Hvis du ønsker at blive kontaktet, kan du nemt udfylde denne formular.
​Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Dine behov er vigtige for os

Vi prioriterer dine behov og ønsker, så du får det bedst mulige resultat.

Tandproteser i høj kvalitet

Vii anvender kun de stærkeste kvalitetsmaterialer. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 8.00 - 14.00