Delproteser i Akryl

Delproteser defineres, som en slags aftagelig bro, tanderstatning, halvprotese eller en slags ‘fake’ tænder, der kun erstatter nogle af dine naturlige tænder i enten overkæben eller underkæben. Mens du stadig har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage.

Delproteser er lavet af akryl og bukkede metalbøjler. Denne slags halvprotese bruges oftest som en midlertidig tandudtræknings protese i de 6 måneder, hvor din gumme svinder efter tandudtrækning.

Den bliver dog også i flere tilfælde brugt som en langsigtet løsning, hvis du har meget dårlige tænder tilbage, som ikke vil kunne klare vægten og trykket fra en Unitor som tanderstatning.

En delprotese overmund i akryl dækker for det meste hele din gane, for at gøre den stærkere, så den ikke risikerer at knække. Samtidig er en delprotese overmund lidt tykkere af samme årsag.

Tandprotesen bliver holdt fast med bukkede metalbøjler, som griber fat om nogle af dine egne naturlige tænder. Disse bøjler er nødvendige, for at fastholde tandprotesen i munden.

​​

Tandlægen skal vurdere dine resterende tænder

Hvis du stadig har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage i munden. Så er det essentielt, at vi får en tandlæge ind over behandlingen.

Tandlægen skal undersøge de resterende naturlige tænder du har i munden.​

​Inden der tages nogen beslutning om hvorvidt nogle af tænderne skal trækkes ud, og hvilken tandprotese der skal laves som tanderstatning.

Skal der trækkes nogle tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtræknings protese som tanderstatning.
Her er der en masse forhold vi skal tage hensyn til, da disse tandproteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen.
Tilvænningsperioden af tandprotesen er længere pga. de åbne sår.
Der er derfor også en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger.

Hvad kan du forvente af Delproteser i Akryl

Afskærmet gane i overkæben

I en delprotese overmund fylder akrylganen oftest hele ganen og er ca. 1-2 mm i tykkelsen.

Det betyder, at din gane vil være afskærmet, og du derfor ikke vil kunne mærke maden i munden ligeså meget. Du vil også føle i starten, at din delprotese overmund fylder meget i ganen.​​​

Mindsker ikke knoglesvind

Delproteser i akryl overfører kun tyggetrykket på gummen, da denne halvprotese kun hviler herpå. Når tyggetrykket kun rammer gummen, kan det føre til yderligere knoglesvind igennem årene.

En Unitor vil istedet lægge størstedelen af tyggetrykket på dine tænder i munden, som giver mindre risiko for knoglesvind.​​

Mad under tandprotesen

Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din halvprotese eller sætte sig i bøjlerne, især små kerner, frø eller birkes.

Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden.​​

Standser dine tænder i at flytte sig

Da delprotesen virker som en tanderstatning med ‘fake’ tænder i akryl, for de områder hvor du mangler tænder, vil den også holde dine naturlige tænder på deres plads, så de ikke rykker sig.

Det er nemlig sådan, at hvis man mangler bare én tand, og man ikke får lavet en tanderstatning i det mellemrum med én eller flere ‘fake’ tænder. Så er der en stor risiko for, at de 2 nabotænder vil begynde at rykke sig og prøve at lukke hullet. Dette kan gøre det umuligt at få plads til én eller flere protese tænder, hvis man venter for længe.

Husk at bruge din halvprotese hver dag, ellers vil dine naturlige tænder stadig kunne flytte sig.​​​

Ændringer

Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500 g. eller mere. Så vil det første sted du taber dig være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på pasformen af din delprotese.

Når gummen svinder bare en smule ind, så vil tandprotesen ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person. Oftest kræver det en del mere end 500 g. før din gumme svinder så betydeligt, at din delprotese ikke længere lægger stabilt.

Gummer svinder faktisk på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist. Der findes dog altid en løsning, hvis du føler at din del protese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid få lavet en rebasering.​

Fastholdes af bøjler

​Delproteser bliver lavet med sølvfarvede bøjler, som holder fast rundt om dine egne naturlige tænder. Uden disse bøjler, vil din halvprotese ikke kunne fastholde sig i munden.

Bøjlerne kan være synlige, alt efter hvor meget af dine tænder du viser, når du smiler og snakker.

Du bestemmer

Du kan i samarbejde med os, designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler.

Hvis du ønsker, at få dit gamle smil tilbage. Så kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder være til stor gavn.Når vi skal konstruere dit smil til din tandprotese.

​​

Talen

Når du får en delprotese er det sjældent, at din tale lyder som den plejer. Dette er oftest pga. din delprotese overmund. Tungen har mindre plads, og du skal lære at udtale visse ord igen.

Der kan gå imellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.​​

Tilvænning

Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med delproteser, ligesom med mange andre ting.

Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko. I starten kan de gnave og trykke, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule. Så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på.​​​

Rengøring og vedligeholdelse

Tandprotesen skal tages ud og rengøres morgen og aften. En protese kan dog ikke få huller i disse ‘fake’ tænder, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/te pletter på dem. En sådan uhygiejnisk tandprotese kan føre til bl.a. svamp i munden.

Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din tandprotese, da munden konstant ændrer sig. Derved har vi mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen.

Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i bevægelige gummer, knoglesvind, skader på tandkødet, svamp osv.​​

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år.

Skiller os meget ud

Vi skiller os meget ud og går meget op i det kosmetiske udtryk.

Produkter i høj kvalitet

Meget god kvalitet af selve produkterne vi anvender.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th., 6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 09.00 - 16.00

Fredag: 09.00 – 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – fredag: 08.00 – 15.30