kan tryklåsproteser forbedre dit liv?

3. oktober 2024 - af Anne Ejsing Andreasen

Er du træt af løse tandproteser, som du ikke har kontrol over? Så er tryklåsproteser måske den løsning, du har søgt efter! Med tryklåsproteser kan du genvinde kontrollen og forbedre din livskvalitet. Men hvad er tryklåsproteser egentlig, og hvordan fungerer de?

Kort fortalt er Tryklåsproteser en avanceret proteseløsning, der bruger implantater som støtte. Hvor protesen vha. trykknapper låses fast på implantaterne. Dette skaber en solid og stabil protese, som ikke kun minimerer chancen for tryksår og tillader dig at spise betydeligt bedre, men også fjerner alt besværet og bekymringerne ved løse proteser i hverdagen.

Hvad er tryklåse og tryklåsproteser?​

Tryklåse er en yderst effektiv løsning, der bruges til at fastgøre proteser i munden. De kaldes både implantater, tryklåse, kliklåse mm. og består af én eller flere skruer, som opereres ind i kæbeknoglen. 

Herefter skal implantaterne gro fast i knoglen i 3 måneder inden de må bruges. Efterfølgende laves en tryklåsprotese, som kan klikkes fast på disse implantater/skruer.

Tryklåse har en speciel låsemekanisme, der får protesens trykknapper til at låse sig fast omkring dem, hvilket er en pålidelig og effektiv måde at sikre, at protesen forbliver på plads hver dag uden besvær.​

​Tryklåsproteser adskiller sig gevaldigt fra traditionelle proteser, som ofte kan være løse eller vippe ved brug. Tryklåsproteser tilbyder en mere sikker og komfortabel løsning, der giver dig mulighed for at spise, tale og smile uden bekymringer.

Fordele ved Tryklåsproteser

  1. Stabilitet og sikkerhed
    Tryklåsproteser er stabile og sikre, da de er fastgjort direkte til implantaterne/tryklåsene i kæben. Dette minimeree chancen for trykssår og eliminerer bekymringen for, at protesen løsner sig eller vipper ved brug, især i sociale sammenhænge.
  2. Bedre tyggeevne
    Tryklåsproteser giver en forbedret tyggeevne sammenlignet med traditionelle proteser. Den stabile pasform tillader dig at tygge maden med mere kontrol, som både fjerner en del besvær i hverdagen og forbedrer fordøjelsen.
  3. Fylder mindre
    Fordi en tryklåsprotese fastholdes på implantaterne, kan man fjerne akrylganen. Det giver mere plads i munden, og gør de nemmere at vænne sig til protesen.
  4. Forbedret tale
    Da tryklåsproteser fylder mindre og ligger stabilt, kan det hjælpe med at forbedre tale og udtale. Det kan være en stor lettelse for dem, der har haft udfordringer med at tale med traditionelle proteser.
  5. Øget selvtillid
    Med tryklåsproteser kan patienter genoprette deres smil og forbedre deres selvtillid. Her får du en fastsiddende, skræddersyet løsning, hvor protesen fylder så lidt som muligt, og det giver dig mulighed for at føle dig mere tryg og komfortabel i sociale sammenhænge.
  6. Nem rengøring
    Tryklåsproteser er hygiejniske og nemme at rengøre, da du kan klikke dem af og derved få renset både protesen, gummen og tryklåsene grundigt, i modsætning til f.eks. en bro, som kan være yderst besværlig at rengøre ordenligt.

Hvad er behandlingsprocessen for tryklåsproteser?

Behandlingsprocessen for tryklåsproteser indebærer flere trin for at sikre, at en tryklåsprotese er den bedste løsning for dig. 

Først og fremmest sender vi dig forbi en tandlægekirurg, som foretager en grundig undersøgelse af din mund, tænder og kæbeknogle, for at vurdere om din knogle er god nok til at bære implantater.

Næste trin er at forberede din mund til protesen. Her vil tandlægekirurgen placere implantater i din kæbeknogle. Antallet af implantater kan variere, alt efter hvor fast protesen skal sidde og hvor god knoglen er.

Efter implantatindsættelsen vil der være en helingsperiode på ca. 3 måneder, hvor implantaterne skal gro fast i kæbeknoglen. Når helingsprocessen er afsluttet er du klar til at få lavet din tryklåsprotese. 

Vi tager aftryk af din mund for at kunne skabe en skræddersyet protese, der passer perfekt til dig.

Til sidst vil protesen blive fastgjort til implantaterne. Dette sikrer, at protesen er solidt forankret og ikke bevæger sig under brug. Vi vil også foretage eventuelle justeringer eller finjusteringer for at sikre, at protesen føles behagelig og fungerer korrekt for dig. Efter behandlingsprocessen er afsluttet, vil patienten kunne nyde alle fordelene der er ved at have en tryklåsprotese.

Typer af tryklåsproteser

  1. Helprotese
    En helprotese på tryklåse kan laves til både overmunden og undermunden. I overmunden kræver det mindst 4 implantater, for at kunne holde tryklåsprotesen på plads. I undermunden kræver det mindst 2 implantater, men vi anbefaler 4, hvis du har et ønske om at din protese sidder fast hele vejen rundt.
  2. Delprotese
    Her kan det variere meget i antal af implantater, alt efter hvor mange tænder du mangler, og hvor godt delprotesen skal sidde fast.

Der er mange muligheder, som afhænger af dine præferencer og specifikke behov, samt hvad der kan lade sig gøre. Det er vigtigt at konsultere med en erfaren tandtekniker og tandlæge, for at finde den bedste løsning til dig.​

Hvem kan få tryklåsproteser?

Tryklåsproteser er velegnet til personer, der mangler tænder eller har dårlige tænder. De kan også være en god løsning for dem, der har problemer med traditionelle proteser, som enten er løse, ubehagelige eller begrænser deres evne til at spise og tale.

Personer med tilstrækkelig kæbeknoglemasse og sund mundhygiejne er gode kandidater til tryklåsproteser. Det er vigtigt, at konsultere med en tandtekniker og en samarbejdende tandlæge, for at få en grundig vurdering og anbefaling baseret på dine specifikke behov.

Rengøring og vedligeholdelse

Her er nogle nyttige tips:

  • Rensning
    Børst dine tryklåse og tandkødet omkring dem grundigt med en blød børste. Tryklåsprotesen tages ud og børstes med en normal til hård tandbørste med tandrens. Begge dele rengøres morgen og aften. Dette vil fjerne eventuelle madrester og bakterier.

  • Undgå skadelige stoffer
    Undgå at bruge skuremidler, blegemidler eller hårde kemikalier til rengøring af dine tryklåse og tandprotese, da dette kan beskadige dem eller forringe deres holdbarhed.
  • Opbevaring
    Opbevar din tryklåsprotese i en ren og tør beholder, hvis du tager den ud om natten. Undgå at lægge den i et glas vand, da dette er en kæmpe bakteriebombe.

  • Årligt eftersyn
    Besøg din tandtekniker og tandlæge når du bliver indkaldt, for at få dine tryklåse og tryklåsprotese kontrolleret. Tandteknikeren kan lave en dybdegående rensning af din protese og foretage eventuelle justeringer, der er nødvendige for at sikre optimal pasform og funktionalitet.

Ved at følge disse rengørings- og vedligeholdelsesrutiner kan du forlænge levetiden og bevare kvaliteten af dine tryklåse og tryklåsproteser.

Ofte stillede spørgsmål

  • Er tryklåsproteser smertefulde at få?
    ​Operationen med tryklåse er normalt ikke smertefuld, da proceduren udføres under lokalbedøvelse. Nogle patienter kan opleve let ubehag eller ømhed efter operationen, men dette kan lindres med smertestillende medicin.

  • Hvor længe holder tryklåsproteser?
    ​Holdbarheden af tryklåseproteser afhænger af flere faktorer, herunder patientens mundhygiejne, rengøring og vedligeholdelse af protesen. Hvis du sover uden din tandprotese, undgår du unødvendig slitage og tryk, som forlænger holdbarheden. Med korrekt vedligeholdelse kan tryklåsproteser holde i 7-10 år eller længere.

  • Kan tryklåsproteser løsne sig?
    ​Tryklåsproteser er designet til at være stabile og forblive på plads under brug. Regelmæssige årlige kontroller er vigtige for at undgå problemer, da din gumme kan ændre form med tiden. Dette kan kræve en mindre efterbehandling, for at tryklåsprotesen fungerer optimalt igen.​
  • Kan jeg spise normalt med tryklåsproteser?
    ​Tryklåsproteser er det tætteste du kommer på at spise og tygge normalt, da denne protese er solidt fastgjort til implantaterne. Du kan nyde alle slags fødevarer uden at skulle bekymre dig om, at protesen bevæger sig eller falder ud.

  • Er tryklåsproteser dyre?
    ​Prisen på tryklåsproteser kan variere afhængigt af flere faktorer, bl.a. antallet af trykknapper der skal bruges samt tryklåsprotesens kvalitet og kompleksitet. Det er bedst at konsultere med din tandtekniker for at få et nøjagtigt estimat baseret på din specifikke situation.​

Hvis du har andre spørgsmål eller mangler rådgivning, er du velkommen til at kontakte os. Vi har stor erfaring med tryklåsproteser.

Bliv Kontaktet

​Hvis du ønsker at blive kontaktet, kan du nemt udfylde denne formular.
​Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

7 års garanti

Du får op til 7 års garanti samt et gratis eftersyn hvert år, lige så længe du har protesen.

Dine behov er vigtige for os

Vi prioriterer dine behov og ønsker, så du får det bedst mulige resultat.

Tandproteser i høj kvalitet

Vii anvender kun de stærkeste kvalitetsmaterialer. Det nedsætter risikoen for brud og skader.

Vores Tandtekniker ApS

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Klik her for rutevejledning

Telefon: 42 42 27 40

E-mail: info@vores-tandtekniker.dk

Kontakt

Åbningstider:
Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 14.00

Der​ tages forbehold for eventuelle ændringer.

Telefontider​:

Mandag – torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 8.00 - 14.00