Tandtekniker Kolding Helprotese

Helprotese i underkæben

En helprotese i underkæben defineres, som en tandprotese der erstatter alle de naturlige tænder (dine egne tænder) i underkæben. Helprotesen er lavet af akryl som basis (det lyserøde som ligner tandkød) samt akryltænder.
En helprotese i underkæben kan sjældent fastholdes naturligt, vha. et vakuum imellem tandprotesen og underkæbe gummen. Dette bunder i, at underkæben ikke har en gane ligesom overkæben. Hvilket gør det næsten umuligt, at skabe et sug, som du kan med en helprotese i overkæben.
Jo større gumme du har, jo større er chancen for, at din helprotese i underkæben vil kunne suge en lille smule. Men den vil aldrig kunne suge ligeså godt som en helprotese i overkæben. Helprotesen dækker hele din gumme i underkæben, for at opnå den højeste stabilitet og sugeevne, hvis muligt.

Da en helprotese i underkæben er den mindst populære tandprotese, pga. dens manglende evne til at suge sig fast. Vil det altid være bedre, at beholde mindst én af dine naturlige tænder i underkæben, hvis dette er muligt. Det giver os muligheden, for at lave en delprotese i stedet, som nemmere kan holdes på plads, ved at holde fast om den eller de resterende tænder. Hvis du i stedet har et ønske om, at din helprotese skal sidde fast. Så kan du få sat implantater i din kæbeknogle, hvor en implantatprotese kan klikkes fast.

Tandlægen skal vurdere dine resterende tænder
- så vidt der er nogle

Hvis du stadig har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage i munden. Så er det essentielt, at vi får en tandlæge indover behandling.
Tandlægen skal undersøge de resterende naturlige tænder du har i munden, inden der tages nogen beslutning om hvorvidt alle tænder skal trækkes ud og der laves en helprotese.
Hvis tandlægen vurderer, at der stadig er nogle sunde og holdbare tænder i munden, så kan der i stedet laves en delprotese, som desuden fylder mindre i munden, ligger mere stabilt ved tygning og sidder meget bedre fast.

Ønsker du en fastsiddende Tandprotese?

Såfremt du ønsker at din helprotese i underkæben skal sidde fast. Så kan vi i samarbejde med tandlægen, få sat mindst 2 implantater/tryklåse i din underkæbeknogle, hvor en helprotese kan konstrueres, så den kan klikkes på og sidde fast.

Fordelene ved dette er, at tandprotesen ikke længere vil vippe når du spiser, du kan nemmere bide mad over med fortænderne, og du skal ikke længere være nervøs for, at din helprotese svømmer rundt i munden på dig, når du spiser, snakker eller smiler højt.
Den skal dog stadig tages af og rengøres morgen og aften. Læs mere om Implantat/Tryklås Helproteser HER.

Skal der trækkes nogle tænder ud?

Hvis du skal have trukket 2 eller flere tænder ud, laves der en tandudtræknings protese. Her er der en masse forhold vi skal tage hensyn til, da disse tandproteser i næsten alle tilfælde bliver isat straks efter tandudtrækningen. Tilvænningsperioden af tandprotesen er derfor længere, pga. de åbne sår efter tandudtrækningen. Der er derfor også en del mere ømhed i den første måned, og derved også flere tilretninger.

Hvad kan du forvente af en Helprotese i underkæben (Vigtigt)

Sugeevne

Det er sjældent, at denne helprotese kan danne et vakuum imellem gummen og tandprotesen, hvor den suger sig fast. Dette betyder, at en helprotese i underkæben ligger løst ovenpå gummen. Mange oplever, at denne type tandprotese er ustyrlig og sejler rundt i munden på dem, hver gang de snakker, tygger og åbner munden. Derfor får de fleste patienter, i samarbejde med tandlægen, sat mindst 2 implantater/tryklåse i underkæbeknoglen. Herefter kan vi konstruere en helprotese, der kan klikkes på disse implantater/tryklåse. På den måde holdes tandprotesen på plads. Du skal derefter ikke længere være nervøs, for at din helprotese sejler ustyrligt rundt i munden på dig. Den skal dog stadig tages af og rengøres morgen og aften. Hvis du er en af de heldige, der har en helprotese der suger i underkæben, så er det begrænset hvor meget den suger, sammenlignet med en helprotese i overkæben.

Bevægelige gummer

Hvis du i forvejen har en helprotese i underkæben, som du har haft i flere eller mange år, uden den er blevet efterset årligt hos din tandtekniker. Så er der en lille risiko for, at dine gummer er blevet traumatiseret. Dette betyder, at gummen kan have fået for meget tryk i ét område (oplevet traumer). Derved har den valgt at trække sig tilbage, dvs. knoglen svinder dér hvor trykket bliver for stort. Slimhinden bliver dog nogenlunde hvor den var, men knoglen svinder ind. Så der er ikke nogen indvendig knogle, til at holde slimhinden fast og hård. Derved kan du ende med en bevægelig gumme i ét eller flere områder. Bevægelige gummer giver en ringere sugeevne til en helprotese i underkæben. Dette kan undgås, ved at gå til de årlige eftersyn og kontroller, samt opsøge din tandtekniker, hver gang du føler gener fra din tandprotese.

Vippeeffekten

Tandprotesen kan give sig og vippe en smule, når du spiser eller tygger sammen. Dette kan dog formindskes en smule, hvis du fordeler maden ud i begge sider, når du spiser. En helprotese i underkæben vipper og giver sig mere end en helprotese i overkæben, da den sjældent kan suge sig fast. Vippeeffekten kan dog fjernes, hvis du får sat implantater i underkæben, og får lavet en implantat helprotese i stedet.

Bid med fortænder

Det er yderst sjældent, at du kan bide mad over med fortænderne (f.eks. en hotdog), da helprotesen kan vippe op bagtil. Den eneste løsning på dette problem er en implantat helprotese. Med dén kan du sagtens bide mad over med fortænderne, uden at tandprotesen vil vippe.

Du bestemmer

Du kan i samarbejde med os, designe dit eget smil ift. tandfarve, tandstørrelse, tandform, samt hvordan tænderne skal stå, når du smiler. Hvis du ønsker, at få dit gamle smil tilbage. Så kan gamle billeder, hvor du smiler med dine egne naturlige tænder være til stor gavn. Når vi skal konstruere dit smil til din tandprotese.

Fyldighed

Til at starte med, vil du føle at hel protesen tager en stor del af pladsen i munden, indtil du vænner dig til det. Den kan fylde under overlæben, ud mod kinderne og ind mod tungen. Dette kan dog også være en positiv ting for nogle patienter. Hvis du føler, at dine kinder og læber er sunket ind med tiden, så kan en tandprotese hjælpe med at løfte ansigtet, ved at give mere læbefylde og fylde i kinderne.

Talen

Når du får en helprotese er det sjældent, at din tale lyder som den plejer. Tungen har mindre plads, og du skal lære at udtale visse ord igen. Der kan gå imellem 2-4 uger, før din tale lyder omtrent normal igen.

Tilvænning

Der er selvfølgelig altid en tilvænningsperiode med tandproteser, ligesom med mange andre ting. Du kan sammenligne det lidt med et par nye sko. I starten kan de gnave og trykke, men så snart du har gået dem til og fået dem justeret en smule. Så lægger du med tiden knap nok mærke til, at du har dem på.

Mad under tandprotesen

Det er helt normalt, at lidt mad kan snige sig ind under din tandprotese, især små kerner, frø eller birkes. Dette kan desværre ikke undgås, da maden automatisk kommer rundt i hele munden, når du tygger og maser maden. Eftersom en helprotese i underkæben sjældent suger sig fast, vil der kunne komme mere mad ind under denne. Medmindre du vælger, at få lavet en implantat protese, hvor maden har sværere ved at snige sig ind under.

Forbedrer dit bid

Hvis du har et stort overbid eller underbid, eller har ligebid, åbent bid eller et skævt bid. Så kan vi i de fleste tilfælde ændre dette på din nye helprotese.

Ændringer

Du skal være opmærksom på, at hvis du taber dig bare 500 g. eller mere. Så vil det første sted du taber dig være ansigtet, dvs. gummen. Dette KAN have en indvirkning på pasformen af din helprotese. Når gummen svinder bare en smule ind, så vil tandprotesen ikke længere have en perfekt pasform omkring din gumme. Dette er dog individuelt fra person til person, har vi erfaret. Oftest kræver det en del mere end 500 g. før din gumme svinder så betydeligt. Gummer svinder faktisk på normalvis hele livet, men langsomt og gradvist. Der findes dog altid en løsning, hvis du føler at din hel protese ikke har den gode og tætte pasform, som den plejede at have. Du kan altid få lavet en rebasering.

Rengøring og vedligeholdelse

Tandprotesen skal tages ud og rengøres morgen og aften. En protese kan dog ikke få huller i tænderne, men der kan stadig sætte sig plak, tandsten og kaffe/te pletter på den. En sådan uhygiejnisk tandprotese kan føre til bl.a. svamp i munden. Vi anbefaler, at du får lavet et årligt eftersyn af din tandprotese, da munden konstant ændrer sig. Derved har vi mulighed for at tilpasse din protese hen ad vejen. Hvis dette ikke bliver gjort, kan det medføre store skader på gummerne. Det kan bl.a. resultere i bevægelige gummer, knoglesvind, svamp osv.

Ur

Mandag-Torsdag kl. 8-16 

Fredag kl. 8-14

Telefon

Tlf. 42 42 27 40

hus

Jernbanegade 5, 2. th.

6000 Kolding

Find os